Nå i salg:
Roma og sivilisasjonen vår.

 

Om visuell kommunikasjon. 10 Forelesninger

 

viktigesaker

 

Kunsthøgskolen

 

Lær sveitsertysk!

 

En lang cv

 

 

 

Josef Leupi

Studio for visuell kommunikasjon

Undervisning | Forlag 

 

Josef Leupi • Nyveien 25 a • N-1369 Stabekk • Norway 

(+47) 90 05 80 38 • Josef@Leupi.no  • Design med «professoralgaranti»

 

 

 

 

 

 

Hei og velkommen! 

 

Jeg har holdt på med det meste innen grafisk design og visuell kommunikasjon, 

har laget bedriftsprofiler, brosjyrer, magasiner, bøker, utstillinger, logoer, websider, plakater... 

 

Spesialfeltet mitt er pedagogisk design: 

Tilrettelegging og visualisering av innfløkt stoff på en forståelig måte. 

Jeg har undervist på Kunsthøgskolen i Oslo, på NITH, Westerdals og på Høgskolen Kristiania. 

 

Nå jobber jeg mest med egeninitierte prosjekter. 

 

Her er min cv

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelt:  

 

Historisk formidlingsprosjekt! 

 

Å besøke Roma er som å vandre rett inn i historien. 

Rundt hvert gatehjørne møter du spor fra alle epokene, fra antikken og fram til vår tid. 

Du møter Romerrikets storhetstid. Du møter kristendommen, fra dens spede begynnelse og forfulgte tilværelse, til makt- og glansdagene under renessansen og barokken. Du møter Italias samling og du møter Benito Mussolini. Her finner du noen av verdens viktigste bygg og fineste kunstskatter. Det monumentale og det pittoreske står side om side. Her er sol og varme, et yrende folkeliv, en mengde restauranter og kafeer, herlig mat og deilig vin. 

Og når du drar hjem vet du én ting: Hit vil jeg komme tilbake! 

 

Dette prosjektet har jeg jobbet med de siste to- tre årene. Det er en publikasjon som består av 10 kapitler fra 800 f.Kr til i dag. Ti kapitler/med hver sin plansje som er brettet i vindusfals, med korte, konsise tekster om hver tidsperiode, og en stor tidslinje (utbrettet er formatet 78x33 cm). 

 

Bestill her.  

 

Mer om bokprosjektet.  

 

Visuell kommunikasjon for nybegynnere! 

 

Ti leksjoner à en time i en forelesningsrekke som jeg holdt for studenter ved Høyskolen Kristiania under coronapandemien, våren 2021. 

De handler om visuell kommunikasjon (2), om typografi (2), fokus på farge (2), Typografi, begrep, detaljer, mengde (2), om støy og stil og om visuell profilering. 

 

Så vær så god, forsyn deg – helt gratis!

 

 

 

 

 

 

 

 

#arkiv

Glimt fra tilværelsen og arkivet...

 

illustrasjon

Illustrasjoner

 

Jeg har laget mange illustrasjoner i mange ulike teknikker, de seneste årene gjerne fotodramatiserende og digitalbasert. Men jeg har laget – og lager også 'ordentlig håndlagde' illustrasjoner til ulike formål. Ofte i sammenheng med visualisert informasjonsformidling.

 

 

 

 

Redaksjonell design 

 

(Fra utstillingen Nasjonalt medisinsk museum) Et manuskript – og resultatet av visualisering og tilrettelegging. Stoffvinkling. Visualisering. Pedagogisk tilrettelegging. Å vekke interesse for noe som leseren i utgangspunktet er likegyldig til: Her er du ved hjertebarnet mitt. Jeg har jobbet mye med akkurat dette og jeg underviser i det på Kunsthøgskolen i Oslo: Jeg kombinerer design og journalistikk.

 

 

 

 

 

Undervisning 

 

Helt siden 1985 har jeg vært gjestelærer på bl.a. Statens håndverks- og kunstindustriskole (nå KHiO). I perioden 1996 – 1999 hadde jeg et engasjement (åremål) som Professor II på SHKS, Institutt for visuell kommunikasjon. Her var jeg bl. annet med på å tilrettelegge den nye hovedfagsretningen Multimedia-design. 

 

 

Fra 2001 var jeg ansat i en fast halv stilling som 1. amanuensis på KHiO, Kunsthøgskolen i Oslo, institutt for visuell kommunikasjon, med fagansvar for redaksjonell design. I 2010 ble det til en hel stilling. Fra 2006 til 2018 underviste jeg også på NITH, Norges informasjonstekniske Høgskole, i visuell kommunikasjon.

 

 

 

 

 

Visuell profilering 

 

Under paristida – hmm, det er lenge siden – arbeidet vi med noen store motehus, Eres pour hommes og Georges Rech, for Biennale de Paris og for Centre de Création Industrielle og jeg var med på å utvikle logoen til brillegiganten Essilor. Jeg var også involvert i profilarbeider i min tid hos Bruno Oldani og jeg har laget profiler for store og små bedrifter. I 2006 laget jeg profilen for det nyopprettede Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, IMDi. 

Se mer om dette.

illustrasjon

 

 

 

 

Stort. Og veldig liten. 

 

Rett etter den største jobben (350 m2, Nasjonalt medisinsk museum) laget jeg den allerminstmulige (8 cm2)...

frimerkene, 8 m2.

 

 

Stort: utstillingsdesign 

 

Jeg har laget noen mindre, temporære utstillinger. Og en kjempestor: Nasjonalt medisinsk museum som åpnet i 2003. Jeg sto for utstillingens arkitektoniske prinsipp – ca 350 m2 i første step – og for design av alle plansjene, inklusive redigerings- og stoffvinklingsarbeidet. Flinke Daniela aus Berlin var en fantastisk assistent.

 

T-baneplakat (del) og scene fra utstillingen «Fru Røntgens hånd, sensasjon, sensasjon!»

 

 

 

 

 

 

Fotodramatiseringer 

 

I mange år utformet jeg bokmagasinet Bindestreken for Den norske Bokklubben. Mange ganger visualiserte vi med interessevekkende dramatiseringer. Jeg fungerte som regissør, rekvisitør, fotograf og digital sammenblander. Mennesker fra studioopptak, montert inn på Champs Elysées eller i skog og mark, død eller levende... Veldig gøy! Lager gjerne flere.

fotodramatisering

 

 

 

Folkevett og bøkenes verden 

 

Jeg har jobbet mye med stofftilrettelegging og visualisering til magasiner. Fantastisk morsomt var jobben med Folkevett (del av redaskjonen) på 80tallet. Siden ble det noen år med Grafills «Visuelt» (Grafill er den norske organisasjonen for visuell kommunikasjon), Bøkenes verden (Bokklubb) og Bindestreken for Den norske Bokklubben. 

Laget – for lenge, lenge siden – en webreportasje om denne jobben. 

Den er fortsatt aktuell. Se her.

 

 

 

Webdesign 

 

Webdesign er redaksjonell design, det også. Det hjelper ikke med bare pene knapper, det er budskapet som skal frem, samtidig som totaluttrykket formidler den auraen og de verdiene som du ønsker. Jeg startet tidlig med webdesign. I like it. Jeg har det gøy med (også) tekniske utfordringer.

 

 

PP – presentasjoner med pondus 

 

Informasjonsformidling foregår i økende grad over digitale medier. Web, mobiler, iPhone. Stadig flere tar også i bruk videoprojektorer, animasjoner og Powerpoint til å formidle budskapet sitt til kunder, studenter eller medarbeidere. Også her gjelder det å presentere budskapet sitt på en best mulig og spennende måte. Jeg er vant til å finne fram til det interessevekkende «dramatiske potensiale» i stoffet og kan hjelpe deg med å tilrettelegge og visualisere. Fortell meg behovene dine og budsjettrammen. Jeg finner en løsning du kan være stolt av og som formidler det som skal formidles. Flott. Klart. Interessant. Engasjerende.

 

 

 

 

 

Bøker 

 

Jeg har designet bøker for flere forlag og institusjoner. Omslag og heldesign av gjennomillustrerte bøker om mat og mote, Afrika i krise og bedrifters historie. Coffeetables med Kiki Sørum og årbøker for Kunsthøgskolen. Jeg har levert trykkferdige pdf-filer, med gjennomkoordinert utførelse av omslag og innbinding, forsats og innbrett.

 

 

 

En liten, animert kavalkade  

 

En kort liten kavalkade, noen smakebiter, hultertilbulter, fra arbeider som kommer fra mitt studio. Jeg laget et til en kortpresentasjon for en god stund siden...

Værsågod, ta en titt (men, oops: den er såpass gammel at du trenger «Flash»).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En fryktelig lang cv 

 

Radislisturm, Reiden, Sveits. Før dataalderen. 

Jeg designet draktene. Rødhvitstripede sokker som mødrene strikket. Jeg har vært med på utviklingen fra blysats, til den første repromaster, fotosats, kopimaskinen, dataalderen, internettsamfunnet... 

The Times They Are a-Changin'. 

Her er cv'n min.

 

 

 

 

til toppen